Vijesti i događaji

BiH uručen Upitnik Evropske komisije

9.12.2016

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, gdin. Johannes Hahn uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gosp. Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Upitnik sadrži 3242 pitanja grupisanih u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije, a Evropska komisija očekuje da Bosna i Hercegovina dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika na engleskom jeziku u roku od šest mijeseci.

Priprema odgovora na pitanja iz Upitnika predstavlja najznačajniji izazov za administraciju u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu složenost ovog procesa kojeg osobito karakteriše broj učesnika i institucija sa svih nivoa vlasti čiji je doprinos neophodan kako bi odgovori bili potpuni i jednoobrazni. Odgovori Bosne i Hercegovine trebaju odražavati stanje u svim oblastima važnim za proces evropskih integracija i bit će ključni za preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.  

Upitnik na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.