Vijesti i događaji

Usvojena Strategija za Zapadni Balkan

8.2.2018

Evropska komisija je 6.2.2018. godine usvojila strategiju za "Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom", potvrđujući evropsku budućnost regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima.

Strategija jasno ističe prioritete i oblasti zajedničke pojačane saradnje, baveći se konkretnim izazovima s ​​kojima se suočava Zapadni Balkan, a posebno potrebu za temeljnim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Strategija jasno navodi da su vrata Evropske unije otvorena za daljnja pristupanja kada individualne zemlje budu ispunile kriterijume za članstvo. Evropska komisija ne mijenja svoju politiku proširenja - proces jeste i ostaje zasnovan na zaslugama. Svaka zemlja će biti ocijenjena prema svojim postignućima.

Vezano za Bosnu i Hercegovinu, Evropska komisija će početi sa pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvo koji je podnijela Bosna i Hercegovina nakon što zaprimi sveobuhvatne i potpune odgovore na dostavljeni Upitnik. Ukoliko održi napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za članstvo u EU.

Zemlje Zapadnog Balkana, u cilju ispunjavanja uspostavljenih kriterijuma za članstvo, moraju sprovesti sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima. Vladavina prava, temeljna prava i upravljanje moraju biti ojačani, funkcionisanje demokratskih institucija ozbiljno poboljšano, a reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforma javne uprave, treba da pruže stvarne rezultate.

U Strategiji se navodi da će EU značajno pojačati svoju podršku procesu transformacije na Zapadnom Balkanu, te da je Evropska komisija predvidjela Akcioni plan koji uključuje šest ključnih inicijativa koje se bave specifičnim područjima od interesa kako za EU, tako i zemlje Zapadnog Balkana. To su:

  Vladavina prava

  Sigurnost i migracije

  Socioekonomski razvoj

  Transportna i energetska povezanost

  Digitalna agenda

  Pomirenje i dobrosusjedski odnosi

Kako bi se osigurala adekvatna sredstva za podršku ovoj Strategiji i kontinuirani put ka članstvu, Evropska komisija predlaže postepeno povećanje finansiranja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Kompletan tekst Strategije na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.

Prijevod strategije možete pročitati ovdje.