Vijesti i događaji

Obilježavanje Evropske sedmice u BiH, Dan otvorenih vrata

11.5.2018

Povodom obilježavanja Evropske sedmice i Evropske godine kulturne baštine Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine organizirala je 10. maja „Dan otvorenih vrata“.

U prvom dijelu programa gostima su se obratile profesorica s Akademije likovnih umjetnosti dr. Amra Zulfikarpašić, koja je bila i predsjednica Komisije za izbor vizualnog identiteta procesa evropskih integracija BiH, i Nahla Nukić, autorica slogana i loga „Embrace Diversity“. Profesorica Zulfikarpašić i autorica Nukić su govorile o vizualnom rješenju, razlozima zbog kojih je logo i slogan evropskih integracija BiH odabran i porukama koje sadrži.

U drugom dijelu „Dana otvorenih vrata“ izuzetno zanimljivo predavanje održao je i dr. Adnan Efendić, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Profesor Efendić je predstavio rezultate višegodišnjeg istraživanja o utjecaju etničke diverzifikacije na razvoj biznisa i društveno odgovorno ponašanje s akcentom na pitanje da li je etnički pluralizam u BiH poslovna mogućnost ili prepreka, te kako raznolikost može biti stimulans razvoja biznisa.

Istog dana, u poslijepodnevnim satima, Direkcija za evropske integracije upriličila je prijem u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za predstavnike diplomatskog kora, poslovne partnere i suradnike, na kojem je predstavljen i dio bogate kulturne baštine BiH. Gosti su mogli poslušati interreligijski hor Pontanima, ali i pogledati aktualnu postavku izložbe „PROŠLO I SADAŠNJE-TRAGOVI I OGLEDALA, Kalmi Baruh, pisac, narod, jezik i grad“.