Europska komisija usvojila državni program pomoći IPA 2019. za Bosnu i Hercegovinu

Europska komisija usvojila državni program pomoći IPA 2019. za Bosnu i Hercegovinu

Europska komisija usvojila je državni program pomoći IPA 2019. (Instrument for Pre-Accession Assistance) za Bosnu i Hercegovinu vrijedan 85 milijuna i 490 tisuća eura, od čega 81 milijun i 898.000 eura predstavlja sudjelovanje Europske unije.

Najveći dio sredstava u državnom programu pomoći IPA 2019. alociran je za sektor vladavine prava i osnovnih prava i iznosi 25 milijuna eura.

Realizacija projekata planirana je i u oblastima: demokracija i upravljanje, okoliš, klimatske akcije i energija, promet, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

U narednom se razdoblju očekuje potpisivanje Financijskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske komisije, nakon čega će sredstva biti operativna.

Prema odredbama Financijskog sporazuma, ugovaranje projekata u okviru državnog programa pomoći IPA 2019. treba biti okončano najkasnije tri godine od potpisivanja Sporazuma.

U centraliziranom sustavu implementacije IPA sredstava koji je na snazi u BiH, u ime domaćih institucija korisnica, provođenje postupaka nabavki, ugovaranja projekata i isplate obavlja Delegacija Europske unije u BiH.