Evropski dan saradnje 2022. obilježen u Neumu

Evropski dan saradnje 2022. obilježen u Neumu

Posljednjeg dana septembra, u dvorištu Srednje škole Neum obilježen je Evropski dan saradnje 2022. Pod motom “Mladi za saradnju” i na temu sporta, učenici Srednje škole Neum uz korištenje namjenskih rekvizita, takmičili su se u igrama bez granica.

Evropski dan saradnje je manifestacija kojom se širom evropskog kontinenta svake godine u devetom mjesecu obilježavaju postignuća država i regija u evropskim programima teritorijalne saradnje. To je dan kada Evropa slavi činjenicu da države učešćem u ovim programima višestruko iskorištavaju svoje potencijale i savladavajući probleme pokazuju da zajednički izazovi i njihova rješenja ne poznaju granice.

Evropski dan saradnje 2022. organizovala je Direkcija za evropske integracije, u svojstvu državnog tijela Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, u saradnji sa Srednjom školom Neum i Školom sporta Kasper iz Banje Luke.

Učenici i nastavno osoblje Srednje škole Neum nisu krili oduševljenje igrama, koje su prisustvom uveličali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, kao i Općine Neum.