Delegacija BiH pozvala institucije EU da se uključe u rješavanje pitanja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

Delegacija BiH pozvala institucije EU da se uključe u rješavanje pitanja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

Četvrti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je 22. 09. 2020. godine, putem videokonferencije.

Na sastanku su razmijenjene informacije o implementaciji Okvirne strategija BiH za promet i akcionih planova i naglašena je važnost praćenja i usaglašavanja zakonskih rješenja sa razvojem acquis-a Evropske unije.

Konstatiran je napredak u oblasti cestovnog i željezničkog prometa u BiH, uz napomenu da ima još prostora za poboljšanje, naročito kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa.

Delegacija BiH je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom bolesti Covid-19, nije bilo prekida u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke.

Predstavnici Evropske komisije prezentirali su prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o provedbi Okvirne energetske strategije BiH.

Članovi bh. delegacije su pozvali institucije EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već započele. Također su ukazali na potrebu za unaprjeđenjem komunikacije između institucija u BiH i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnosti.

Na sastanku je bilo govora i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o Energetskoj zajednici, izradi cjelodržavne strategije o zaštiti okoliša u BiH i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta zraka.

Razmijenjene su i najnovije informacije u oblasti civilne zaštite.