Održana Regionalna konferencija o finansijskoj pomoći Evropske unije - EUFIN

Održana Regionalna konferencija o finansijskoj pomoći Evropske unije - EUFIN

Direkcija za evropske integracije, uz podršku Švedske, organizovala je 1. decembra 2021. godine online Regionalnu konferenciju o finansijskoj pomoći Evropske unije – EUFIN. Učesnike Konferencije su pozdravili šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero, programski menadžer u Ambasadi Švedske Mario Vignjević i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Predstavnici nadležnih institucija iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore te Delegacije Evropske unije u BiH, Direkcije za evropske integracije i nevladinog sektora razmijenili su iskustva u implementaciji Instrumenta pretpristupne pomoći u prethodnom periodu (IPA II), rezimirali izazove sa kojima su se suočavali i ukazali na važnost odgovarajućeg planiranja, programiranja i komuniciranja finansijske pomoći EU. Na Konferenciji se razgovaralo i o promjenama koje donosi IPA III s ukupnim budžetom od 14,2 milijarde eura, programskom okviru, strukturi, procedurama planiranja i pripreme projektnih prijedloga.

U drugom dijelu Konferencije, koji je bio posvećen programima prekogranične i transnacionalne saradnje, konstatovano je da postoji veliki interes aplikanata za učešće u programima i prezentovani brojni primjeri dobre prakse. Svi učesnici Konferencije su realizaciju dosadašnjih projekata ocijenili uspješnom i najavili dalje unapređenje teritorijalne saradnje