Podrška Belgije važna prilikom razmatranja izvještaja o postignutim rezultatima BiH

Podrška Belgije važna prilikom razmatranja izvještaja o postignutim rezultatima BiH

Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota sastala se danas sa šefom Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Benjaminom Sturtewagenom.

Direktorica Habota je zahvalila Kraljevini Belgije na dosadašnjoj podršci evropskom putu BiH te izrazila očekivanje da će Belgija, koja preuzima predsjedavanje Vijećem EU u januaru 2024. godine, zadržati politiku proširenja visoko na EU agendi. Posebno je ukazala na važnost podrške Belgije prilikom razmatranja izvještaja o postignutim rezultatima Bosne i Hercegovine na Vijeću EU, a koji je Evropska komisija najavila najkasnije za mart 2024. godine.

Razmijenjene su informacije o mogućnostima za proširenje saradnje, a direktorica Habota je informisala o najvažnijim aktivnostima na ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Akcenat je stavljen na finalizaciju Programa integrisanja, a čiji je sastavni dio Plan usklađivanja propisa u BiH sa propisima EU i kojim se odgovara na zahtjeve prioriteta broj 2 iz Mišljenja. 

Galerija