Poziv za učešće na radionici Energy Connectivity

Poziv za učešće na radionici Energy Connectivity

U okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Jadransko-jonskom inicijativom (EUSAIR) u Sarajevu će 10. maja 2023. godine biti organizovana radionica  Energy Connectivity.

Radionica se organizuje s ciljem razmatranja ubrzanja procesa energetske integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju u kontekstu promjenljive geopolitičke klime i s fokusom na energetske mreže i energetsko umrežavanje.

Učesnici radionice će se upoznati  kako države članice EU i zemlje Jadransko-jonske regije mogu ojačati svoju energetsku saradnju, uz pretpostavku da će funkcionalnije i interkonektivnije energetsko tržište povećati energetsku sigurnost, olakšati primjenu obnovljivih izvora energije, smanjiti veleprodajne cijene energije i privući investitore, a istovremeno doprinijeti prelasku na dekarbonizirane energetske sisteme.

Dnevni red radionice i link za prijavu: https://www.adriatic-ionian.eu/event/energy-connectivity-event-workshop-on-connecting-the-eusair-and-adriatic-ionian-region-into-the-transeuropean-energy-networks/