Održan seminar „Pravo EU o zaštiti potrošača: Pravila i postupci“

Održan seminar „Pravo EU o zaštiti potrošača: Pravila i postupci“

Direkcija za europske integracije, u suradnji s Europskim institutom za javnu upravu (EIPA) iz Luksemburga, organizirala je 17. i 18. prosinca 2019. seminar na temu „Pravo EU o zaštiti potrošača: Pravila i postupci“.

Predavači  Patrick Oppelt i Juan Diego Ramírez-Cárdenas Díaz predstavili su glavne karakteristike pravnog okvira koji je EU uspostavila kako bi zaštitila više od 500 milijuna potencijalnih potrošača na europskom unutarnjem tržištu. Polaznici seminara su, između ostalih, upoznati s osnovnim materijalnim i proceduralnim aspektima zaštite potrošača u Europskoj uniji, ciljevima režima EU o zaštiti potrošača i mehanizmima za nadzor tržišta koji se primjenjuju kako bi se osigurala zaštita potrošača od opasnih proizvoda.

Također je objašnjen pojam potrošača u skladu s pravom EU, te utvrđene vrste potrošača (od prosječnih do najranjivijih) koji uživaju pravnu zaštitu.

Prezentacije su nadopunjene studijama slučajeva iz prakse uz aktivno sudjelovanja svih polaznika seminara.

Suradnja EIPA i DEI traje od 2009. godine, a implementira se putem programa tehničke pomoći za Bosnu i Hercegovinu koju financira Ministarstvo vanjskih poslova Luksemburga.