Predstavljen Pravni informacijski sustav za usklađivanje zakonodavstv

Predstavljen Pravni informacijski sustav za usklađivanje zakonodavstv

Direkcija za europske integracije predstavila je 14. veljače 2023. godine prvi Pravni informacijski sustav za usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija (LIS), vrijedan 292.950 KM, koji je razvijen uz financijsku potporu Švedske.

Direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović i Nj.E. Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini, izrazili su zadovoljstvo što je ovaj napredni digitalni sustav uspostavljen u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status. Šefica Sekcije za europske integracije, politička i ekonomska pitanja Delegacije Europske unije u BiH Aurelie Valtat je izrazila očekivanja da će sve institucije u BiH koristiti LIS.

LIS će omogućiti korisnicima da sve aktivnosti u procesu usklađivanja propisa koje, između ostalih, uključuju izradu teksta propisa, pripremu instrumenata za usklađivanje, verifikaciju i potvrđivanje usklađenosti, provjeru terminologije i prijevoda, kreiranja izvješća za institucije EU, obavljaju elektronički, čime će značajno doprinijeti digitalnoj transformaciju državne uprave. 

Osim što će proces usklađivanja zakonodavstva učiniti bržim i učinkovitijim, LIS nudi i mogućnost kreiranja elektroničke arhive i boljeg međuinstitucionalnog pristupa informacijama.