Представљен Правни информациони систем за усклађивање законодавства

Представљен Правни информациони систем за усклађивање законодавства

Дирекција за европске интеграције представила је 14. фебруара 2023. године  први Правни информациони систем за усклађивање законодавства Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција (ЛИС), вриједан 292.950 КМ, који је развијен уз финансијску помоћ Шведске.

Директор Дирекције за европске интеграције Един Дилберовић и Њ.Е. Johanna Strömquist, амбасадорица Шведске у Босни и Херцеговини, изразили су задовољство што је овај напредни дигитални систем успостављен у вријеме када је Босна и Херцеговина добила кандидатски статус. Шефица Секције за европске интеграције, политичка и економска питања Делегације Европске уније у БиХ Aurelie Valtatје изразила очекивања да ће све институције у БиХ користити ЛИС.

ЛИС ће омогућити корисницима да све активности у процесу усклађивања прописа које, између осталих, укључују израду текста прописа, припрему инструмената за усклађивање, верификацију и потврђивање усклађености, провјеру терминологије и превода, креирања извјештаја за институције ЕУ, обављају електронски, чиме ће значајно допринијети дигиталној трансформацију државне управе. 

Осим што ће процес усклађивања законодавства учинити бржим и ефикаснијим, ЛИС нуди и могућност креирања електронске архиве и бољег међуинституционалног приступа информацијама.