Европски савјет одобрио статус кандидата за БиХ

Европски савјет одобрио статус кандидата за БиХ

Европски савјет је на задњем овогодишњем састанку, одржаном 15. децембра 2022. године, одобрио статус кандидата за Босну и Херцеговину. Томе су претходили закључци Савјета Европске уније за опште послове од 13. децембра и препорука Европске комисије из октобра 2022. године.

Овим је Босна и Херцеговина направила још један формални корак у процесу приступања у Европску унију, а након што је Европска комисија објавила Мишљење 2019. године и БиХ поднијела захтјев за чланство у ЕУ 2016. године.

„Ово је снажна порука грађанима БиХ, институцијама у БиХ и власти у БиХ да смо на правом путу кад говоримо о процесу европских интеграција”, казао је тим поводом директор Дирекције за европске интеграције Един Дилберовић. Казавши како су задаци који нас очекују у наставку процеса познати, а то је 14 кључних приоритета, Дилберовић је појаснио да ће напредак у њиховом испуњавању водити ка отварању преговора о чланству у ЕУ што је суштинска фаза процеса приступања.

Иначе, преговори са државом кандидатом се отварају након што ЕУ процијени да је остварила довољан степен испуњавања критеријума за чланство, а о томе једногласну одлуку доноси Европски савјет.