Позив за доставу пријава за Програм ЕУ за младе државне службенике у БиХ

Позив за доставу пријава за Програм ЕУ за младе државне службенике у БиХ

Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини, Дирекција за европске интеграције, Уред координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО) и British Council БиХ најављују предстојеће покретање Позива за доставу пријава за Програм ЕУ за младе државне службенике у Босни и Херцеговини (EUSYP БиХ) - I круг.

Циљ Програма је помоћи БиХ у развоју професионалног и деполитизованог система јавне управе заснованог на заслугама кроз стручно усавршавање и мобилност нове генерације државних службеника који ће бити задужени за процес приступања ЕУ и водити промјене током процеса проширења.

Одабрани државни службеници имаће прилику да похађају два програма онлајн обуке у организацији College of Europe (Кампус у Брижу, Белгија) који су прилагођени како профилима учесника, тако и потребама управа у БиХ, посјетити  институције ЕУ које се баве питањима приступања ЕУ и реформом јавне управе у шест земаља Западног Балкана током једноседмичне студијске посјете Белгији (која ће бити организована 2021. године ако то ситуација са пандемијом вирусне инфекције Цовид-19 допусти), те учествовати у програму за мобилност на Западном Балкану (једна седмица) и програму размјене унутар БиХ (двије седмице) - укупно осам седмица.

Програмом управља Делегација Европске уније у БиХ, а cпроводи га British Council.

Пријаве ће се моћи доставити у периоду од 3. до 20. септембра 2020. године.

У првом кругу, програм EUSYP БиХ, чији је радни језик искључиво енглески, нуди максимално 25 мјеста.

На програм се могу пријавити млади државни службеници са свих нивоа власти у БиХ. Критеријуми прихватљивости:

• грађани БиХ који уживају пуна политичка и грађанска права

• државни службеници са једном до седам година стручног искуства у јавној управи у области ЕУ интеграција/приступања

• универзитетска диплома и друге образовне или академске квалификације најмање VII степена стручне спреме, односно високо образовање првог и/или другог циклуса Болоњског система студирања

• кандидат који течно говори енглески језик (најмање виши средњи степен (Б2)

• кандидат који може похађати двије (2) онлајн обуке у укупном трајању од четири (4) седмице (2 седмице по обуци), путовати у иностранство ради једноседмичне студијске посјете Белгији 2021. године и учествовати у двоседмичној размјени унутар БиХ и једноседмичној регионалној размјени (укупно 8 седмица).

Коначна објава Позива за подношење пријава и детаљан Пословник биће објављени на интернетској страници пројекта 3. септембра 2020. године.

Заинтересовани кандидати образац пријаве и комплетан сет попратних докумената могу преузети након што се региструју на интернетској страници https://eu4wb6.com/  од 3. септембра 2020. године. Додатне информације о правилима, процедурама и критеријумима одабира биће доступне свим кандидатима онлајн од истог датума. Овим се претходним обавјештењем о Јавном позиву за подношење пријава потенцијалним кандидатима најављује предстојећа објава позива. Пријаве још нису доступне.

За додатне информације молимо посјетите интернетску страницу: https://eu4wb6.com/